Jeg sidder foran Stine. Hendes arme ligger over kors og hun ser vred ud alt imens hun hvæser ”jeg har ingen ide om hvad jeg skal. Jeg passer ikke ind og der er ingen jobs jeg har lyst til. Jeg har prøvet ALT!”.

Stine har givet op. Hun tror ikke længere på, at hun kan finde et job, som hun ikke bliver træt af efter et par måneder.

Hun har været igennem møllen flere gange og har haft mange korte ansættelser, men ingen jobs har kunne holde hende motiveret og det er endt med at hun har meldt sig syg og til sidst blevet fyret. Hun ved ikke hvad hun vil og har aldrig haft et drømmejob i sigte.

Du kender det sikkert godt. Du sidder der og du har ingen ide om hvilken retning du skal gå i. Du ved ikke hvad du vil beskæftige dig med – at der ikke findes det perfekte job til dig.

Men du tager fejl! For et ”drømmejob” handler sjældent om selve jobtitlen med om delkomponenterne i jobbet. Altså hvad selve jobbet består af. Men det kan være svært at se når vi ofte er meget fokuserede på hvad vi TROR jobbet indeholder og vi ikke er helt klar på hvad vi godt kan lide at lave og hvad vi er gode til.

Derfor er der her tre gode øvelser til hvordan du kan blive mere klar på hvad dit fremtidige job skal indeholde…

#1) MOODBOARD

Lav et MOODBOARD – du skal klippe/skrive/tegne de ting som du godt kan lide og som du er god til. De ting behøver ikke at have noget som helst med hvad du forbinder med et job at gøre. Bare ting der gør dig glad, motiveret, nysgerrig mm.

Derefter skal du ud fra hver ting beskrive HVAD det er ved denne ting du godt kan lide. Hvis du f.eks. har fundet et billede af en der strikker, så skal du fortælle hvad det er ved det at strikke, som du godt kan lide. På den måde kan hun finde frem til arbejdsopgaver der passer og som motiverer dig.

#2) OVERSIGT OVER TIDLIGERE JOBS

Skrive alle dine tidligere jobs/kurser/uddannelser mm ned i et skema. Ud fra hvert sted skal skriver du så skrive de arbejdsopgaverne som du varetog og til slut skrive ud fra hver af disse disse opgaver på en skala fra 1-10 hvor glad du var for den pågældende opgave og hvorfor du kunne/ikke kunne lide den.

Hvis du nu går med en drøm om en profession, som pt. ikke er realistisk eller der er andre ting der forhindrer dig i at varetage dette job, så beskriv de arbejdsopgaver, som du tænker der ville være lige dig i det job og hvorfor.

Du kan også kigge i dit netværk og find en (eller flere) der har et drømmejob som du syntes lyder som et fantastisk job og lave ovenstående øvelse.

Til slut skal du skrive ned, det som du ved meget om eller syntes du er god til – det ville jo være ærgerligt, hvis du overså nogle kompetencer, som kunne bruges i et job.

#3) SPØRG EN VEN

Spørg dine venner, familiemedlemmer, gamle kollegaer om hvilke jobs de tænker, at du ville være god til og hvorfor. Der ligger ofte rigtig mange gode oplysninger der, da det vi gør som det mest naturlige, for os selv kan være en gave for en arbejdsplads og oveni det, så er det som regel også noget vi godt kan lide. Hvis du ikke har mod på spørge dem, så skriv ned hvad du TROR de ville svare.

Øvelserne kan laves hver for sig eller sammen, men fælles for dem er, at de er spækfyldte med informationer omkring arbejdsopgaver og rutiner som passer godt til dig og som findes i mange andre jobs end et drømmejob. Nu er det kun fantasien der sætter grænser.

Det allerbedste ved disse øvelser er, at du får øjnene op for at der ER ting du er god til og arbejdsopgaver som du godt kan lide. Når vi finder et job hvor de ting vi laver giver mening og vi oplever at vi har succes (og også bliver udfordret), så bliver vi mere motiveret for at komme af sted og dermed forblive i arbejde. Ofte så har vi en forestilling om hvad et godt job skal indeholde med når vi bliver mere klar på hvad vi trives med at lave, så åbner der sig mange flere muligheder.

Ikke alle har brug for et job de elsker, men jeg tor på at vi alle har lyst til at bidrage, udvikle os og tage styring over vores eget liv og det er nu engang sjovere at gå på arbejde af lyst og ikke af tvang